Ze względu na fakt, że dziś w sklepach kupimy niemalże wszystko, powstał pewnego rodzaju paradoks. Możemy kupić, co chcemy, więc bardzo ciężko jest nam się na coś zdecydować, wybranie zaś czegoś na prezent dla solenizanta staje się niejednokrotnie koszmarem.
Dobrą wskazówką w takich wypadkach, może okazać się sięgnięcie do wiedzy o osobniku, którego zamierzamy obdarować i pomocnymi będą zarówno odniesienia do wykonywanego przez niego zawodu, jak i zamiłowań czy hobby.
Gdy wędkarzowi kupimy zestaw przynęt, a ogrodnikowi poradnik albo album przedstawiający jego ulubione rośliny, obaj uznają, że pragnęliśmy im podarować coś, na czym im naprawdę zależy. To samo dotyczy kucharzy z zastrzeżeniem jednakże, gdyż wszelkie prezenty kuchenne muszą być obwarowane ostrożnością.
Nie każdy lubi gotować, nawet pomimo trwającej na gotowanie mody i wymyślania coraz to nowych, zdrowych potraw. Podarowanie kobiecie, która przygotowywać posiłki musi, ale przy tym zdecydowanie woli inne zajęcia, przyborów kuchennych, może zostać odebrane opacznie. Szczególnie wówczas, gdy jest to kobieta aktywna w jakiejś dziedzinie, ma w niej sporo do powiedzenia i lubi na takie tematy dyskutować. Przy niesprzyjających okolicznościach, prezent związany z kuchnią może być odebrany, jako: „Wracaj do garów!” albo podobnie. Nawet wówczas, jeżeli mamy szczere intencje. Inna sprawa, kiedy jesteśmy pewni, że pani bądź pan, pitrasić lubią, wtedy taki podarunek będzie dlań odpowiedni wysoce.
Co wybrać? Przekleństwem naszych czasów są alergie, więc przede wszystkim produkt nieuwalniający podczas gotowania szkodliwych substancji. Drugim czynnikiem jest jakość. Musi być wysoka.